Rapportvoorbeelden (gratis lkr.)

Mogelijke onderwerpen om te benoemen:
• Projectonderwerp(en)
• Betrokkenheid tijdens kennisvergroters
• Creativiteit en praktisch inzicht bij doe-opdrachten
• Persoonlijk leerdoel
• Samenwerking
• Presentatie (proces/product/voordracht)
• Eventuele tip


Voorbeeld 1:

We zijn gestart met een project over Muziek. Je werkte daarbij aan het persoonlijk leerdoel: ik doe mijn werk zo goed mogelijk, maar stel mijn eisen en doelen niet te hoog. Je hebt dat bijvoorbeeld geoefend als je iets maakte (zoals het liedje in Songmaker) waarbij het misschien niet zo perfect werd als je het zou willen. 

Wanneer iets niet meteen lukt, ga je rustig door totdat het wel gelukt is, zoals bij het maken van het flessenorgel. Je werkt netjes en nauwkeurig, daardoor lukken de praktische opdrachten goed.

Het tweede project ging over Recht. Dit vond je een heel interessant onderwerp en het naspelen van de strafzaak deed je uitstekend. Je persoonlijk leerdoel daarbij was: Ik durf tijdens het samenwerken mijn mening te geven. Dat heb je goed gedaan, bijvoorbeeld bij het maken van het lapbook. Je had daarvoor creatieve ideeën en wist goed hoe je de vormgeving wilde en besprak dat met je maatje. Bij de presentaties vertelde je rustig en duidelijk wat je geleerd had.

Je wil een volgende keer nog meer informatie verzamelen bij de leervragen door nog meer te focussen op je werk, dat is een mooi nieuw doel.

Voorbeeld 2:

De afgelopen periode zijn we gestart met een project over Spanje. Tijdens dit project heb je laten zien dat je kunt doorzetten. Een antwoord op jouw leervragen vinden was in eerste instantie niet eenvoudig, maar door een beetje bij te stellen is het je uiteindelijk goed gelukt! 

Jouw persoonlijk leerdoel was: ik concentreer me op mijn werk en laat me niet afleiden. Je wist al snel wat je wilde onderzoeken en hoe je dit wilde presenteren. Met als resultaat een heel creatieve presentatie: een volledig en mooi tijdschrift, met daarin onder andere een woordzoeker en codetaal. Ik heb je hier heel geconcentreerd aan zien werken.
Tijdens de presentatie vertelde je duidelijk en keek goed naar het publiek.

Het tweede blok hebben we gewerkt aan een project over energie. Dit onderwerp sprak jou enorm aan. Dat viel bijvoorbeeld op wanneer we bezig waren met de kennisvergroters. Je hebt je verdiept in de wetten van Newton. Maar ook de praktische opdrachten vond je leuk om te doen. Je bent zelfs thuis nog aan de slag gegaan met het maken van een fantastische Newton pendel.

Tijdens de lessen valt op dat je goed kunt samenwerken. Je geeft een ander op een fijne manier de ruimte om met ideeën te komen. Soms mag je jouw eigen mening nog wel meer laten horen, want jij komt ook met heel goede ideeën en oplossingen. 

Bij de presentatie had je en hele rustige houding en legde je goed uit wat je geleerd had. Goed gedaan!