Projecten onderbouw

Uitgewerkte projecten bij  de onderbouwversie van Briljant Verrijkend Projectonderwijs.
Let op! De onderbouwversie wordt in het jaar 2021 herzien!

Onderstaande uitgewerkte projecten bevatten o.a.:

  • een projectplanning voor de leerkracht;
  • acht uitgewerkte digibordlessen (PowerPointbestanden);
  • benodigde bijlagen.

Download de gratis bijbehorende projectposters en handleiding bij Uitgeverij Pica. 

Project FRANKRIJK

Bonjour! Wie is er wel eens in Frankrijk geweest? Wat is daar te zien? Hoe praten Fransen? Wat eten ze graag?

In dit project ontdekken leerlingen bezienswaardigheden uit Frankrijk. Ze leren in het Frans tellen en zingen. Ze bouwen kastelen, tekenen de Eiffeltoren, bouwen de Arc de Triomphe, maken grottekeningen met ei-tempera en proeven corissants en baquette.

Project Kunst & Natuur

Welke vormen zie je in kunst en natuur? Hoe maak je kunst van dingen uit de natuur? Leerlingen doen onderzoek en maken zelf kunstwerken. Ze ontdekken symmetrische vormen, stempelen met blaadjes en takjes en maken een praatstok. Het project wordt afgesloten met een tentoonstelling van de gemaakte kunstwerken.

Project VLIEGTUIGEN EN HELIKOPTERS

In dit project doen leerlingen onderzoek naar hoe vliegtuigen en helikopters vliegen. Ze doen verschillende proefjes met luchtdruk, vouwen en tekenen ze papieren vliegtuigen en helikopters en doen vaardigheden op als netjes werken volgens plan bij de vouwopdrachten.

Ook komen hogere orde denkvragen aan bod, bijv.: Wat zijn verschillen tussen een Chinook en een gewone helikopter (analyseren)? Wat heb je liever? Een helikopter of een vliegtuig? Wat zijn voor- of nadelen (evalueren)? Bouw van lego of duplo een vliegtuig, helikopter en vliegende auto (creëren). 

Project WATER

Water: we gebruiken het elke dag. Wat gebeurt er als je water heet of koud maakt? Waarmee kan water mengen? Waarom was je je handen met zeep? Hoe kan iets op water blijven liggen?

In dit project doen leerlingen onderzoek naar eigenschappen van water. Ze doen daarbij allerlei proefjes. Ook leren ze turven. Het project wordt afgesloten met een poster-presentatie.

Project ZINTUIGEN

Welke zintuigen heb je? En hoe werken ze? In dit project doen leerlingen veel proefjes en ontdekken ze dat zintuigen samenwerken met de hersenen. 

Ze denken na over vragen als: ‘Wat zou je erger vinden? Niet kunnen zien of niet kunnen horen?’ en ‘Wat voor zintuig zou je er nog wel bij willen?’

Aan het eind van het project presenteren de leerlingen door een proefje te laten zien.

Project LEEG FORMAT ONDERBOUW

Zelf een project ontwerpen volgens het model en stappenplan van Briljant? 

Dat kan m.b.v. dit lege projectformat.